Jistě to znáte také, ráno vyletíte z postele a snídáte za pochodu v horším případě vůbec ne nebo mezi schůzkami v práci či někde u počítače něco popadnete a začnete jíst a ani nevíte co. No a večer, abyste se nezdržovali, slupnete něco po cestě domů z práce. Lze vlastně v dnešní hektické době jíst všímavěji a bez stresu?
Negativní účinky na zdraví
Všichni jistě víme, že naše imunita, celková vitalita a vstřebávaní živin z potravy, začíná u trávicí soustavy. Když jsme ve stresu, ženeme se ulicí a obědváme za běhu či u jídla kontrolujeme mobilní telefony, není naše tělo správně připraveno na absorpci živin, to přestavuje velkou neočekávanou zátěž, která může skončit až nemocí či různými druhy nerovnováhy. Vděčnost za jídlo a všímavé jedení přináší optimální rozpoložení organismu, ve kterém jsme schopni vstřebat veškeré živiny a energii. Následující tři kroky by měli pomoct k lepšímu a vědomějšímu stravování.
Připravme si alespoň jedno jídlo denně sami
V současnosti není tolik času na přípravu pokrmů jako dříve, kdy většina žen stála u sporáku pár hodin denně, aby připravily jídlo pro celou rodinu. Dnes již věnujeme vaření pouhých několik pár minut denně, když se k tomu donutíme a nekoupíme si nějaký polotovar vedle v supermarketu. Akt vaření jako takový je důležitým procesem, který stimuluje žaludek k uvolnění trávicích kyselin a k přípravě na trávení. Návrat k přípravě přírodních potravin a vaření z nich je velmi prospěšné pro naše zdraví z hlediska minerálů a vitamínů. Pro začátek stačí něco velmi jednoduchého a zdravého, jako například smoothie, miska ovesné kaše či výroba ořechového mléka.
Vděčnost nadevše
Projevit vděčnost za jídlo, které se hodláme sníst je dalším krokem jak jíst vnímavěji. Princip vděčnosti vychází z makrobiotických principů stravování, jedná se o hlubší způsob, jak se propojit s vlastním tělem. Zkusme tedy na pár vteřin před tím, než sníme jídlo, které máme před sebou, zavřít oči a projevit vděčnost a poděkovat za něj. Tímto aktem vytváříme lepší a zdravější postoj k vlastnímu tělu, vděčnosti a zodpovědnosti sebe samých.
Buďme pozornější
Spousty výživových odborníků doporučuje během jedení odložit příbor a vnímavěji se věnovat samotnému kousání jídla či sytosti, která se po něm dostaví. Většina z nás si jídlo nedokáže pozorně vychutnat a zhltne ho, aniž by tomu zuby věnovaly větší pozornost. Aby strava mohla být správně natrávená a lidský organismus si mohl vzít maximum živin, měli bychom jídlo rozmělnit na co nejmenší kousky, protože jen tak trávení ulehčíme práci. Proto bychom mohli z jednoho jídla v týdnu nebo z celého dne udělat meditaci. Jídlo jíst, tak abychom dokázali zpozorovat, co v nás evokuje, jak se po něm cítíme a zda nám dělá dobře nebo ne. Vést si jídelní deník je rovněž zajímavé, zde si můžeme zapisovat, co jsme snědli a jak jsme se po stravování cítili. Kolikrát pak zjistíme, že nám vlastně ta čokoláda nedělá natolik dobře, abychom jí příště jedli. Nebo po tom bůčku příště neskočíme, protože se cítíme unavení a neschopní ničeho jiného, než myslet na pocit těžkosti. Takovým to způsobem lze předejít trávicím problémům či případným zánětům, které nám nevhodné stravování může způsobit.